Pages

Monday, September 5, 2011

Zacusca de vinete si gogosari

Zacusca de vinete si gogosari se poate pregati pentru vara, dar mai ales pentru iarna cand incercam sa conservam legumele. Vinetele se pot coace cu o zi inainte si se lasa la scurs peste noapte.


Ingrediente:
-3 kg vinete
-3 kg roșii
-2 kg gogoșari
-1 kg ceapă
-un litru ulei
-sare
-piper
-foi de dafin

 Preparare:

I.Se coc vinetele pe grătar și se lasă să se scurgă (ca pentru salată), apoi se toacă mărunt.

II.Se coc ardeii pe grătar, se pun în apă rece (ptr a se curăța mai ușor), se curăță, apoi se toacă mărunt.

III.Roșiile se strâng în mână ca să eliminăm zeama, se fierb și se trec prin sită (să rămână decât pulpa).

IV.Ceapa se curăță, se toacă mărunt și se călește într-un litru de ulei, într-o cratiță mai mare (sau tuci, că nu se prinde și fierbe mai bine).

V.Se adaugă roșiile, vinetele, gogoșarii, 2-3 foi de dafin, după care se lasă la fiert cam o oră, amestecând din când în când ca să nu se prindă.

VI.Când este fiartă se adaugă sare, piper și se mai lasă 2-3 minute pe foc.

VII.Borcanele trebuie să fie calde și se pun pe ceva de inox ca să nu se spargă.Se lasă borcanele descoperite până prind un pic de crustă, apoi se pune în fiecare un pic de ulei fierbinte (cât să acopere zacusca).

VIII.Se leagă borcanele bine, se sterilizează 30 de minute, se lasă acoperite până a doua zi, apoi se pun în cămară.

Vinetele, ardeiul si rosiile curatate de coaja (dupa ce au fost oparite, ca sa se curate mai usor), pot fi date prin masina de tocat, dar mie imi place mai mult zacusca in care legumele sunt taiate bucati. Optional se poate adauga 1 kg de ciperci pe care le calim odata cu ceapa. 

Poftă bună!

No comments:

Post a Comment